Grundtvig program - Pályázatíró és projektmenedzsment tanfolyam


 

Aktív időskorúak kompetenciafejlesztése

Projektmenedzsment és EU pályázatírás képzést tartottunk

 

A képzés célja volt:

Egy 24 órás projektmenedzsment és EU-s pályázatírói tanfolyam megvalósítása Röszkén,

·        az időskorúak társadalmi aktivitásának növelése,

·        a résztvevőkön keresztül a civil szervezetek nemzetközi együttműködésének ösztönzése.

Az időskorúak segítése abban, hogy aktívan részt vegyenek civil szervezetek munkájában és ennek keretében képesek legyenek európai együttműködéseken alapuló projekteket kidolgozni, pályázni és megvalósítani

Röszkéről 16 fő ötven év feletti lakos vett részt a három napos tanfolyamon, nagy százalékban civil szervezek vezetői ill. önkéntesei. Már jól ismertük egymást a tavaszi számítástechnikai képzésről, pillanatok alatt jó hangulat kerekedett.

Király Ferenc és Pálvölgyi Péter a Magyar Teleház Szövetség évtizedes gyakorlattal rendelkező trénerei erős iramot diktáltak, sok-sok ismeretet sikerült átadniuk, a megoldandó feladatok száma pedig, úgy éreztük, hogy kimeríthetetlen. Gyakorlatorientált képzés volt, amely keretében a résztvevők gyakorolhatták az egyéni és a csoportmunkát, a prezentációs módszereken, és esettanulmányokon keresztül megszerezhették a képzési célokban megfogalmazott ismereteket.

 

A képzés várt eredményei az alábbiak voltak:

·        az időskorúak aktívabban és hatékonyabban vesznek részt civil szervezetek munkájában,

·        ezáltal a civil szervezetek eredményesebben járulnak hozzá a közösségeiket és elsősorban az időskorúakat érintő társadalmi problémák helyi megoldásaihoz,

·        nemzetközi partnerségen alapuló európai uniós pályázatok (pl. Grundtvig) kerülnek közösen megtervezésre, megírásra, és lebonyolításra,

·        erősödnek ezen civil szervezetek nemzetközi kapcsolatai, együttműködések alakulnak ki más európai civil szervezetekkel.

A három nap alatt nagyon sokat okosodtunk és dolgoztunk a feladatokon, de a végén mégis azt kérdezték tőlem a hallgatók, hogy „Akkor most vége, haza kell menni?”

 

Nem, nincs vége, a jövő év februárjában ismét találkozunk, ugyanis Röszkére és Szegedre jönnek az EU tagállamaiból azok a résztvevők, akik velünk párhuzamosan képzik magukat ezen pályázat keretein belül a Gruntvig programban.

 

KÉPGALÉRIA