Polgármesteri köszöntő


 

 

Kedves Vendégünk!

 

 

Tisztelettel köszöntöm Önt településünk honlapján, a Tisza gyálai holtága és a déli határszél által közrefogott, a fűszerpaprika termelés évszázados múltra visszatekintő termőkörzetében, Röszkén.

Nekem az otthonom.

Olyan hely, ahol kézzelfogható közelségben érezhetjük az előttünk járó nemzedékek jelenlétét, de megújuló településünk a régi és új nemzedékek közös alkotása. A ma Röszkén élők összetartó közössége éppúgy dolgozik, szeret és küszködik az állandóan változó világgal, mint ahogy azt elődeink tették. Röszke története, történelme az itt élő polgároké, akik életük munkájának nyomát községünkre, közösségünkre hagyták. Kötelességünk, hogy jól sáfárkodjunk a ránk bízott értékekkel.

Községünk 1950-ben kapott önálló rangot, tehát fiatal település, mely 3600 ha-on terül el, lakóinak száma 2007 évben 4302 fő. A hozzánk betérő vándor, turista vagy átutazó gyönyörködhet a klebelsbergi stílusú művelődési házban, az első és második világháborús emlékműben, a római katolikus templom épületében, és a mai napig még fellelhető napsugaras oromzatú házakban. A községet határoló Holt-Tisza megannyi természeti szépséggel és gazdag halállománnyal várja a vendégeket.

Az itt élők megélhetését elsősorban a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-feldolgozó ipar biztosítja, illetve a nagyváros, Szeged közelsége. Röszkén található az Unilever Kft. röszkei gyáregysége, amely a híres KNORR termékek gyártója. A röszkei emberek világéletükben szorgalmas, dolgos emberek voltak. Ebben a faluban mindig valamilyen „szezon”, évszakhoz kötött mezőgazdasági tevékenység köti le az emberek idejét. Azok, akik a hamisítatlan alföldi településünket meglátogatják, kedves, közvetlen, vendégszerető emberekkel találkozhatnak, akik szívesen fogadják a vendéget. Az egyre népszerűbb falusi turizmushoz kötődően több tanyán is várják a hozzánk látogatókat.

Régen a falvak és a kistelepülések bezárkóztak, ezzel védték, de ugyanakkor gyengítették is magukat. Röszke nyitni szeretne, hiszen az elkészült határátkelő, a most már egészen az országhatárig húzódó autópálya kapcsán egyre több átutazó és turista fordul meg településünkön. Ezért is szeretnénk, hogy minél többet lássanak a számunkra annyira kedves községből, igyekszünk azt minden erőnkkel fejleszteni, szépíteni. Persze sok még a tennivaló, de az itt élő közösség garancia arra, hogy terveink, vágyaink megvalósulhassanak. Hiszen azt szeretnénk, hogy a vendégek mellett egyre többen válasszák lakóhelyül ezt a kis községet, amely a régi és új lakóknak közös alkotása lesz.

Röszke szeretettel vár mindenkit, aki nyugodt, kulturált menedéket, otthont, és e célok eléréséért fáradozó kis közösséget keres, amiért maga is tenni kész.

Ajánlom Önnek, hogy a virtuális hálón „túl”, a valóságban is látogasson el községükbe, a röszkeiek közössége megtiszteltetésként éli meg, ha vendéget fogadhat.

 

 

Röszke, 2007. július 10.

 

Üdvözlettel:

              Borbásné Márki Márta

                      polgármester