Szerbiai testvértelepülésünk MAGYARKANIZSA


Magyarkanizsa (korábban Kanizsa) kisváros és község Szerbiában, a Vajdaság északkeleti részén, az Észak-bánsági körzetben. A szerb-magyar határ mellet, a Tisza folyó jobb partján terül el. A mai Magyarkanizsa község 1960. január 1-jén három korábbi község, Magyarkanizsa, Horgos és Martonos egyesítésével jött létre. Ma 13 településből álló község: Adorján, Horgos, Ilonafalu, Kishomok, Kispiac, Magyarkanizsa, Martonos, Orom, Oromhegyes, Tóthfalu, Újfalu, Velebit, Völgyes.

A község lakossága 27.510 fő, melyből közel 87% magyar nemzetiségű. 2001-től testvértelepülésünk.

 


Röszke 2006-ban Magyarkanizsával közösen nyújtott be PHARE INTERREG pályázatot, melyből a határon innen egy teljesen új épület létesült 118 millió forintból, hat millió forint önerővel, melynek nagy részét a BM Önerőalapjából szintén megnyert Röszke. A határon túl egy meglévő épületet kellett csupán megfelelő eszközökkel ellátni, melyre 52 ezer euró állt rendelkezésre. A röszkei intézményben helyet kapott egy konferenciaterem, melyet a legmodernebb informatikai és audiovizuális, valamint szinkrontolmács rendszerrel szereltek fel. A konferenciaterem mellett egy személyi számítógépekkel felszerelt képzőterem is helyet kapott. Magyarkanizsán egy már működő oktatási intézményt szereltek fel korszerű audiovizuális és informatikai eszközökkel. Az épületben inkubátorházat is létrehoztak, amely fiatalok kezdő vállalkozásainak ad otthont.

 

2010-ben közös pályázatot nyújtott be a két település a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban „Fenntartható turizmusfejlesztés a Holt-Tisza mentén” címmel. A projekt célja egy olyan tervtanulmány elkészítése, mely feltárja és összegyűjti azokat az igényeket, ötleteket illetve lehetőségeket, melyek révén turisztikai fejlesztések valósulhatnak meg a Holt-Tisza mentén, mind a röszkei, mind a kanizsai part mentén.

 

http://www.kanjiza.rs/hun/