Magyar Honvédség tájékoztatójaTájékoztató a Magyar Honvédség szolgálati formáiról, illetve középiskolai továbbtanulási-, és ösztöndíj lehetőségeiről


Az első program sikerére való tekintettel a Magyar Honvédség ismét lehetővé teszi a jelentkezést az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). A jelentkezés határideje 2021. december 15-e, az alapkiképzésre bevonulás pedig 2022. januárjában várható.

Az új típusú szolgálati formára nagykorú, belföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább általános iskolai végzettségük van. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egészségügyi (háziorvosi) és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A program első két hónapja alapkiképzésből áll, ezután ugyanott folytathatja az általános képzést, vagy speciális szakterületen próbálhatja ki magát a jelentkező – így akár ejtőernyősnek vagy búvárnak is tanulhat, de lehet harcjármű-kezelő is. Amennyiben a szakkiképzés helyszíne távolabbi helyőrségben van, a honvédség ingyenes laktanyai elhelyezést biztosít.

Az első két hónapban a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami 2022-ben bruttó 200.000 Ft (nettó 133.000 Ft). Aki a program második részét speciális területen folytatja, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely 2022-ben bruttó 260.000 Ft (nettó 172.900 Ft). Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. A képzés a próbaidő lejárta után is bármikor megszakítható, a hatodik hónap végén pedig még egyszer hat hónappal meghosszabbítható.

A résztvevők a program ideje alatt is (és utána is) választhatnak más szolgálati formát: dönthetnek úgy, hogy szerződéses katonák lesznek, pályájukat műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatják.

 


Az Önkéntes Katonai Szolgálat ismételt indulása mellett megyénket érintő kiemelten fontos hír, hogy 2022. szeptemberében megkezdődik az oktatás az ország második honvéd középiskolájában a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiumban, ahová a rendes felvételi eljárás keretein belül már most is jelentkezhetnek azok az általános iskolás diákok, akik tanulmányaikat ebben az intézményben szeretnék majd folytatni. Az új honvéd középiskola 4 éves honvéd kadét közismereti (gimnáziumi) képzést emelt óraszámú angol nyelvi oktatással, illetve 5 éves honvéd kadét ágazati szakképzést kínál leendő diákjai számára.

Az ágazati szakképzés keretein belül az érettségi mellett gépjárműmechatronikai technikusi vagy infokommunikációs hálózatépítő és – üzemeltető technikusi végzetséget kaphatnak majd kezükbe a végzett diákok.

A kadétok ingyenes kollégium elhelyezése a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár nőtlen szállóján, felújított, önálló vizesblokkal ellátott 2-4 ágyas szobákban történik, a diákok testedzését a sportfoglalkozások mellett pedig a laktanyán található konditerem, szabadtéri kondipark és sportcsarnok is segíti majd. Nagy segítséget nyújthat a növendékek és családjuk számára továbbá a Béri Balogh Ádám Ösztöndíj is, mely a honvéd kadétoknak alanyi jogon jár, és amelynek összege a tanulmányi átlagtól függően akár 48.546 forint is lehet havonta.

Az emeltszintű honvédelmi képzés mellett a diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem: középiskolai tanulmányaik befejezését követően számukra is adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekben folytassák tanulmányaikat.

 

 

A Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (Szeged) munkatársai továbbra is várják (Szeged, Dr. Boross József utca 5.) a katonai szolgálat iránt érdeklődőket ügyfélszolgálatunkon.


Kapcsolódó dokumentumok:
ÖKSZ Tájékoztató
ÖKSZ plakát
Kadét plakát
Kratochvil plakát
Ösztöndíj tájékoztató