Együtt 1957 óta -2007. november


Konferencia a Római Szerződés 50. évfordulóján
Röszke Község Önkormányzata és Mórahalom Város Önkormányzata közös rendezvényeként november 10-én kerekasztal-beszélgetésre került sor

a Röszkei Konferencia és Képzési Központban az

„50 év integráció 50 helyszínen”

elnevezésű országos eseménysorozat részeként.

 

 

A szegedi EUROPE DIRECT (a Szegedi Tudományegyetem keretei belül működő európai információs pont) munkatársainak segítségével megrendezett konferencia fő témája az Európai Uniót létrehozó Római Szerződés megkötése óta elért eredmények számbavétele ill. a az unió jövőjének felvázolása. A téma feldolgozásában Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő volt segítségünkre, aki rendkívül átfogó képet festett az EU jelenlegi működéséről, az egyes tagországok lehetőségeiről ill. az unióra váró változásokról, tekintettel a felgyorsult világgazdasági folyamatokra.

A fél évszázados múltra visszatekintő európai együttműködés számos kézzelfogható eredményt hozott az európai polgárok számára:könnyebben, és a legtöbb tagállam esetében útlevél nélkül közlekedhetünk az Unión belül, és az egységes valuta, az euró révén egyszerűsödtek a tagállamok közötti pénzügyi tranzakciók.Az uniós diákcsereprogramoknak köszönhetően fiatal európaiak millióinak adatott meg a lehetőség, hogy másik tagországban szerezzenek élettapasztalatot és folytassanak tanulmányokat .

Az EU megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a regionális politikára, és sokat tett a hátrányos helyzetű régiók fejlődésének ösztönzése terén. Az elmúlt 50 év folyamán gazdasági és szociális fejlesztést célzó projektek ezreit finanszírozta annak érdekében, hogy elősegítse a szegényebb régiók felzárkózását.

A demokrácia mindnyájunk számára az egyik legfontosabb közös érték. Ugyancsak kulcsfontosságú a szabadság, melyet az EU új alapszabadságokkal egészített ki és erősített meg: a személyek és áruk szabad mozgásával, melynek nem állják útját a tagállamok közötti határok. Bármelyik uniós tagországban letelepedhetünk, munkát vállalhatunk vagy éppen tanulmányokat folytathatunk anélkül, hogy bürokratikus akadályok sorába ütköznénk. Egészségügyi és szociális ellátásunk sem szenved zavart. Unión belüli utazásaink során egyre kevesebb tagállam esetében van szükségünk útlevélre. Ezen túlmenően az Európai Unió lerakta egy olyan térség alapjait, ahol a határok nem akadályozzák az igazságszolgáltatás és a biztonság érvényesülését.

Az együttműködés eredményeként létrejött az egységes piac, a világ legnagyobb szabad kereskedelmi területe, ahol a polgárok többsége közös valutával fizet, és ahol a környezetvédelem és a termékbiztonság vonatkozásában közös szabványok érvényesülnek. Az egységes piac létrejötte egyúttal hozzájárult a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez, és bővítette azon áruk és szolgáltatások körét, melyek árát kedvezően befolyásolta a kialakult verseny.

Az ünneplés azonban nem csak a múltban elért eredményeknek szól. Kiváló alkalmat jelent arra is, hogy jobban megértsük a jelent, és a jövőbe tekintve megvitassuk, milyen Európában szeretnénk élni.

A konferencián Borbásné Márki Márta polgármester tartott előadást Röszke gazdasági és társadalmi helyzetéről, valamint a következő időszak feladatairól.

Harmadik előadónk Dr. Rakonczai János egyetemi docens volt, aki a klímatudatos gondolkodás témakörében kalauzolta el a résztvevőket.

Az esemény kísérő rendezvényeként valósult meg az „Európai Unió országainak klímaüzenete- vendégünk Al Gore ” szituációs játék az általános iskola 6. osztályos tanulóinak előadásában.

 

KÉPGALÉRIA