Római katolikus templom


A templom építésének története
1909. megalakult a "Szeged-Röszkei Páduai Szent Antal Templom-Egyesület". Megszerezték a gyűjtési engedélyt. A Szeged Szabad Királyi Város Törvényhatósági Bizottsága 782/1910. sz. közgyűlési határozata megszavazta a röszkei templom felépítését.
1912. február 20: az egyesület gyűlésén Dr. Lázár György polgármester elindította a munkát azzal, hogy szebb legyen ez a templom a környék valamennyi templománál.

 

 

 

Terveit a Városi Épülettervező készítette.
1912. március 30: Fehérvasárnap, ünnepélyesen letették az alapkövet.

Az építési terület 3 m-rel magasabb volt a mai út szintjénél a mai templom és a Gyulai Püspök Iskola színhelyén. A mai kazánház helyén itató kút volt. Három vastag fenyő gerendát és három vas csövet vertek bele, hogy az alapot ráépíthessék.


1913. május 18: Szentháromság vasárnapján a Temesvári akkori püspöki székhelyről érkezett Csanádi püspök, Dr. Glattfelder Gyula szentelte fel a templomot és a beteg X. Piusz pápa áldását hozva Rómából pápai áldásban részesítette az aznap bérmálkozó röszkei fiatalokat és a híveket.


1913-as év a Nagy Konstantin császár által kiadott első keresztényi vallásszabadsági rendelet, a Milánói Ediktumnak 1600. évfordulója volt. Ennek emlékét őrzi a röszkei templom.


A templom méretei:
hossza: 32 m
szélessége: 12 m
magassága: 15 m
tornya: 39 m
stílusa: jól sikerült karcsú neoromán1913. július 13-án megkezdődött a szegedi Szent Demeter templom bontása, amiből az orgona felét, néhány szobrot és a padokat a röszkei templom kapott meg.
Még azon a héten megkezdték a Fogadalmi Templom építését az 1879-es árvízkor tett városi fogadalom emlékre.