Hasznos tanácsok a szelektív hulladékgyűjtésről! 

Gyűjtsünk szelektíven!

 

A „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés során a papír, műanyag, valamint fém csomagolási hulladékot az ingatlanhasználó az erre rendszeresített szelektív hulladékgyűjtő edényben tudja elkülönítetten gyűjteni, valamint a szolgáltatónak hozzáférhető módon átadni. Amennyiben a kihelyezett edény tartalma nem felel meg a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek (pl.: kommunális hulladékot tartalmaz), akkor pótdíj fizetési értesítő hátrahagyása mellett, kommunális hulladékként kerül elszállításra, majd számlázásra.

 

Miért fontos a szelektív gyűjtés?


  • A csomagolási hulladék érték: megfelelő válogatás után másodnyersanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.
  • A másodnyersanyagok felhasználásával kíméljük az elsődleges nyersanyagokat (pl.: papírgyártásnál a fát), ami nagyon fontos, hiszen sok nyersanyagforrásunk már kimerülőben van, így nem szabad pazarlóan bánnunk velük.
  • A hulladék újrahasznosítás jelentős energiatakarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok kevesebb technológiai lépést igényelnek.
  • Csökken a hulladéklerakókra kerülő hulladék mennyisége, ezáltal megnő azok élettartama, és szükségtelen újabb lerakók költséges kiépítése.
  • Kevesebb hulladék kerül a környezetbe.


A HULLADÉK NEM SZEMÉT, HANEM ÉRTÉK!


A lakosok által előszelektált hulladékot társaságunk dolgozói a válogató csarnokunkban gépi és kézi válogatással osztályozzák, mivel az kevert formában értéktelen. Ezzel hét féle, immár egynemű, értékesíthető anyagfajtává alakul a vegyes összetételű előszelektált hulladék. Kérjük, segítsék és becsüljék meg válogatóüzemünkben dolgozó kollégáink nehéz munkáját azzal, hogy csak és kizárólag a társaságunk honlapján (http://szegedihulladek.hu/szolgaltatasok/szelektiv-hulladekgyujtesi-rendszer) és szóróanyagokon, feltüntetett csomagolóanyagokat teszik a szelektív hulladékgyűjtéshez használatos edényekbe.


Mítosz és tévhit (kisfilm) → elérhetőség: https://gofile.me/5b0Li/lmXKcWgPm
 
 
Szelektív hulladék útja (kisfilm) → elérhetőség: https://gofile.me/5b0Li/XLEbVHZG3

Kapcsolódó dokumentumok:
Szórólap