Sakk Hírek

2012.Január.

 

SAKK HÍREK

 

 

2011 a sikerek éve volt!

 

Februárban Papp Petra női nagymesteri normát teljesített a Franciaországban, Capelle-ben megrendezett 600 fős nemzetközi versenyen.

Áprilisban Adzic Anna, aki született magyar állampolgár, de élete első versenyén Szerbiában indult, így szerb versenyzőként van nyilvántartva, és csapatunk tagja, második helyet szerzett a Szerb Korcsoportos Bajnokságon.

Az áprilisban befejeződött Csongrád Megyei Csapatbajnokságot megnyertük, így második csapatunk feljutott az NB II-be.

Májusban első csapatunk megnyerte az NB II. Tóth László Csoportjának Bajnokságát, így az őszi szezonkezdéstől már az NB IB Maróczy csoportjában indulhatott. Ezzel egyesületünk hivatalosan is bekerült a legjobb 30 magyar egyesület közé.

2011 májusában a Diákolimpián a 12 éves fiúk között Kiss Balázs János a 7. helyen végzett.

Röszkén nagymesterversenyt rendeztünk, melyen Papp Petra női mester mellett 5 férfi nagymester ült asztalhoz. Köztük három válogatott játékos (Sax Gyula és Erdős Viktor magyar, míg Vajda Levente román válogatott), a montenegrói Kosic Dragan, aki a szerb ifjúsági válogatott edzője és Kosanovic Goran szerb nagymester. Petra hozta az elvárását, és nagyon szép partikat játszva szerzett tapasztalatokat, és készült a világbajnoki megmérettetésre. Ezzel a versennyel – mely Magyarországon 2011-ben a 2. legerősebb nagymesterverseny volt – Röszke feliratkozott a sakkozás világtérképére.

A nagymesterversennyel egy időben egy nyílt versenyt is rendeztünk, melyen 23-an indultak. A röszkei játékosok közül Csikós Mihály a 4., Hajdú István – aki naponta futva tette meg a Szeged–Röszke távot – az 5., míg Ábrahám Lajos a 6. helyen végzett.

A Korcsoportos egyéni bajnokságon júniusban a 12 éves lányok mezőnyében Vályi Blanka Borbála győzött. A 14 éves lányok mezőnyében nővére, Vályi Adél diadalmaskodott. Mindketten kijutottak a világbajnokságra.

Júliusban Iasiban – Romániában Papp Petra a magyar női ifjúsági válogatott első táblásaként csapatban ezüstérmet szerzett, míg egyéni teljesítménye aranyérmet ért számára.

Papp Petra a Csehországi Pardubicében megrendezett nagymesterversenyen júliusban, a 279 fős mezőnyben 181. kiemeltként a középmezőnyben végzett, tovább növelve értékszámát. Ugyanezen a versenyen az orosz színekben versenyző Szergej Grigoryants nagymester a 18. helyen végzett. Sikerült őt megnyerni a Röszkei Sportkör első táblás játékosának, egyben Papp Petra edzőjének.

Szeptemberben Papp Petra 2 hetet töltött edzéssel Moszkvában Grigoryants nagymesternél, ahol olyan játékosokkal is edzhetett, sőt összemérhette az erejét, mint az Európa-bajnok Potkin nagymester. Petra elindult Moszkva Rapid bajnokságán, ahol 9 mérkőzésből 4,5 pontot szerzett, miközben minden ellenfele sokkal erősebb volt mint ő. Játszott 5 nagymesterrel, akik közül 3 értékszáma meghaladta a 2600-at.

Az NB-s küzdelmek megkezdése előtt sikerült leigazolni a Röszkén lakó, de eddig a Pénzügyőr csapatában játszó, Mokcsay Róbert FIDE mestert, sőt mellé még igazoltunk három FIDE mestert, Papp Zoltán Csabát, Vidic Stevant és Tokovic Svetozárt. Egy ifjúsági játékost is igazoltunk Péczely Sebastián Zsombor személyében, ő édesapjával, dr, Péczely Györggyel érkezett a csapathoz. A téli szünetre úgy mehettek csapataink, hogy az NB IB-ben stabilan a második helyen áll csapatunk, így az érmes elvárás teljesíthetőnek tűnik, míg az NB II-ben az 5. helyen állva várhatjuk a folytatást. A megyei bajnokságban 3 csapatot indítottunk, így minden ifjúsági korú játékosunkat tudjuk folyamatosan játszatni.

Októberben Szegeden rendezték meg a Magyar Női Bajnokságot, ahol Papp Petra a 6. helyen végzett, tovább gyarapítva pontjait.

November elején rendezték meg az Ifjúsági Csapatbajnokságot, ahol megint előrébb lépett csapatunk, hiszen a 11. helyet szereztük meg. Az ország 200 egyesületéből 52 csapat indult. Először sikerült a megyei rivális Maróczy Géza SE elé kerülnünk.

November 15-én indult csapatunk 4 játékosa a Caldas Novasban (Brazília) megrendezett világbajnokságra. Papp Petra a 18 éves lányok, Vályi Adél a 14 éves lányok, míg Vályi Blanka Borbála a 12 éves lányok csoportjában indulhatott. Petrának nem kellett részt vennie a nyári Korcsoportos Magyar Bajnokságon, mert annyival erősebb a mezőnynél, hogy emiatt mentességet élvezett. Bartos Ferenc pedig a magyar csapat vezetőjeként utazott a versenyre. Papp Petra a várakozásoknak megfelelően nagyszerűen szerepelt, a hetedik forduló után (amikor legyőzte az első helyen kiemelt orosz nagymesternőt, Kashlinskayát) érmes reményeket táplálhattunk. Sajnos a 8. fordulóban a grúz Arabidze ellen (aki a verseny második kiemeltje volt) nyernie kellett, mert döntetlen esetén, csak harmadik lehetett volna, így partiját túlerőltetve vesztett. Az utolsó fordulóban hatalmas támadást folytatott, két gyalog előnyre tett szert, de az utólagos elemzések bebizonyították, hogy nem lehetett megnyerni a mérkőzést, ha ellenfele jókat húz. Így Petra holtversenyes 3-4. helyezett lett. Ellenfele azzal került elé, hogy egy fordulóval később játszott döntetlent, mint Petra. Hiába játszott Petra az első hét helyezettből 6-tal (magával nem játszhatott), holtversenyes társa pedig csak kettővel, Petrának volt a legmagasabb Bucholcz-a a mezőnyben, az igazságtalan kiírás miatt ő szorult le a dobogóról. Természetesen érmet így is kapott. A két Vályi lány játékát úgy jellemezhetném, hogy szerintem nem tettek meg mindent azért, hogy előrébb végezhessenek! Adél 68., míg Blanka a 35. lett. Mindkettejük szereplése csalódást okozott. Sajnos a magyar szövetség anyagi helyzete nem engedte meg, hogy edző is utazzon a csapattal, így csak az inetrnetes edzések

A világbajnokság után decemberben még két hetet töltött edzéssel Papp Petra Moszkvában, így felkészülése töretlennek mondható.

2012-re csapatunk a tervei a következők:

1.      Dobogós hely az NB IB-ben

2.      5–8. hely az NB II-ben.

3.      3. hely megszerzése a Megyei Csapatbajnokságban

4.      Ifjúsági csapatunk az első 10-be várjuk

5.      Papp Petra 3. női nagymesteri és első férfi mesteri normateljesítése

6.      Röszkei nagymesterverseny júniusban.

 Bartos Ferenc